حادثه سردخونی دارستان در یادداشت های آیت ا...سید حسین رودباری
✍️به کوشش بابک قلی زاده دارستانی
مقدمه :
کتاب ارزشمند یادداشت های آیت ا...آقا سید حسین رودباری به کوشش زنده یاد حضرت آیت ا...سید مجتبی رودباری فرزند گرامیشان که در زمان حیات گردآوری شده بود توسط حوزه هنری استان گیلان که در سال ۱۴۰۱ منتشر شده است وقایع گیلان در خاطرات شان از سال ۱۳۴۰ تا سال ۱۳۴۷ را در بر میگیرد .این کتاب که با تاریخ سال و ماه و روز نوشته شده است میتواند مرجع خوبی برای محققین و پژوهشگران باشد که بدنبال تاریخ وقایع و حوادث گیلان در طی دهه ۴۰ میباشند .زنده یاد آیت ا...آقا سید حسین رودباری که اصالتا و اجداد وی اهل روستای دوگاهه و از سادات موسوی رودبار هستند علاوه بر اینکه در مرکز گیلان رشت سال ها در کنار مسائل شرعی و تعبد و پاکدستی از محبوبیت خاصی برخوردار بودند منزل شان یک مکان برای حل مشکلات و دعاوی مردم بوده است .وی علاقه خاصی به زادگاهش رودبار داشته و اهالی رودبار برای رفع مشکلات و دعاوی به وی مراجعه میکردند .حادثه سردخونی روستای دارستان در ۲۰ شهریور ۱۳۴۱ که سه نفر از جوانان غیور آن به شهادت رسیدند و ۸ نفر مجروح شدند در کتاب یادداشت های وی بدآن پرداخته است .یکی از نکات کلیدی که در کتاب آمده است و میتواند به شبهه آن پاسخ دهد اینست که چند نفر از بزرگان دارستان با محوریت زنده یاد صالح نوحی به حضور وی رسیده اند تا قبل از وقوع حادثه این امر با صلح و آشتی مصالحه شود اما مالک روستای گنجه سرهنگ بازنشسته هوشیار و دستگاه قضایی و عمال آن مانع حل آن شده اند ؟ لذا وقایع پرداخته شده را عینا از کتاب آورده ایم تا بخشی از این حادثه غم انگیز را رمز گشایی کنیم لازم به ذکراست آقایان زنده یاد صالح نوحی که برادرش زنده یاد حاجی نوحی در این حادثه کشته شدند و حاجی یحیی خان مددی نیز که در کتاب نام برده شده اند از بزرگان دارستان بوده اند :
پنجشنبه ۸۲/۲/۶ برابر ۱۵ /۴۱/۶
امروز آقای مشهدی صالح نوحی دارستانی با سه نفر از دوستان منزل آمدند و دربارۀ آب (۱) دارستان اظهار کردند که سرهنگ هوشیار مالک چند دانگ در(۲) گنجه ادعا دارد که ما در آب شریک هستیم و آقای کریم منش - قاضی دادگاه رودبار- شش نفر ژاندارم برای رفع مزاحمت به محل فرستاده و از تصرف همه اهالی و زن و بچه که سر آب هستند جلوگیری میکنند و قرار شد آقای محمد علی بیانی را وکیل کنند لذا عصر امروز به اتفاق آقایان منزل آقای بیانی رفتیم و ایشان حاضر شدند بروند رودبار و پرونده ثبتی دادگاه را ببینند بعداً به محل آب رفته و سپس وارد مرحله دعوا شوند. من برای آقای نوربخش هم تلفن کردم ایشان هم رای دادند که [کار] از کار گذشته باید وارد ماهیت دعوا بشوید.
پنجشنبه ۱۳ / ۲ / ۸۲ برابر ۴۱/۶/۲۲
صبح امروز ساعت ۸ به اتفاق جنابان آقای حاج شیخ محمد لاکانی و آقای حاج شیخ علی خمامی و آقای حاج انشایی ورود به رشت نمودیم. در این مسافرت آقای حاج سیدزکی فاطمی و آقای حاج شیخ صادق احسانبخش با ما همراه بودند سایر آقایان بعد از ما ورود به رشت نمودند. امروز صبح که از قزوین مراجعت میکردم صبحانه را در جمشیدآباد دکان آقای (۳) رضا بکیان خوردیم ولی این صبحانه بر من گوارا نشد و بسیار متاثر شدم زیرا به من گفتند که در دارستان برای گرفتن آب بین اهالی و ژاندارمهایی که سرهنگ هوشیار فرستاده بود زدوخورد شد و سه نفر از اهالی کشته شدند و هشت نفر مجروح و زخمی و از جمله کشته شدگان، حاجی نوحی دارستانی فرزند مرحوم دوستعلی برادر مشهدی صالح است. بسیار متاثر شدم زیرا مرد متدین و آرام و ساکتی بود به هر حال خداوند متعال آنها را بیامرزد و مسببین و قاتلین را به عذاب برساند.
جمعه۱۴اع۸۲/۲ برابر ۴۱/۶/۲۳
امروز به اتفاق آقای حسام و (۴) آقای سیدعلی میرعبدالعظیمی شفتی، دبیر دبیرستان رودبار و امام مسجد آنجا و نور چشمی آقا مجتبی – در ساعت ۸ صبح از رشت حرکت نمودیم و در( ۵) اسکلک که رسیدیم، نامه ای برای پسرعم - آقای سیدحسین - نوشتم که بیایند برویم رودبار که ایشان هم شرکت کنند.
پس از یک ساعت معطلی ایشان .آمدند حرکت به رودبار نمودیم ساعت قریب به ۱۱ ورود به رودبار ،نموده سوار مال شدیم و به مسجد آقایان تکلیمی ها و دارستانیها .رفتیم واقعاً مشاهده آن منظره خیلی دلخراش بود. به هر صورت آقای حسام سخنرانی و موعظه .نمودند پس از ختم مجلس نهار در منزل آقای حاج یحیی خان مددی مهمان بودیم و غیر از ما چند نفر از آقایان دیگر بودند و آقایان اخوان توسلی منجیلی (آقای سیدمحمد و آقای فاضل) هم بودند. پس از صرف نهار و استراحت، از رودبار حرکت کردیم و آقای سیدحسین رودباری در اسکلک پیاده شد و ما قریب به ۶ بعدازظهر ورود به رشت نمودیم.
پی نوشت :
۱- از روستاهای بخش مرکزی شهرستان رودبار
۲- از روستاهای بخش مرکزی شهرستان رودبار که بر سر جاده قدیم رشت به تهران قرار دارد.
۳-. فرزند خواهرزاده نگارند
۴. سیدعلی میر عبدالعظیمی در سال ۱۳۰۵ به دنیا آمد. در هفده سالگی به حوزه علمیه قم رفت. مدتی به نواب صفوی و فداییان اسلام پیوست و با هدایت او به گیلان برگشت و مدرسه قائمیه را در رشت بنا گذاشت ایشان در سال ۱۳۹۵ درگذشت.
۵- روستایی از توابع شهرستان رودبار که بر سر جاده قدیم رشت به تهران قرار دارد.
منبع و ماخذ :
یادداشت های آیت ا...سید حسین رودباری
به کوشش : زنده یاد آیت ا...سید مجتبی رودباری ناشر حوزه هنری استان گیلان
چاپ اول ۱۴۰۱ صفحات ۶۵ و ۶۹ و۷۰
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
مجلهی الکترونیکی تاریخ و فرهنگ رودبار گیلان دارای تحلیل تحقیقی و پژوهشی است .
مسئولیت مقالات بر عهده نویسندگان و محققان است .
مدیریت مجله هیچ گونه دخل و تصرفی در مقالات ندارد.
هرگونه استفاده از محتویات مقالات مجله بدون هماهنگی پیگرد قانونی از مراجع ذیصلاح دارد .
فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.