با تصویب کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی ادبیات محلی در مدارس تدریس میشود
✍بابک قلی زاده دارستانی
خبر : کلیات طرح آموزش زبانهای محلی در کمیسیون آموزش مجلس تصویب شد و دبیر این کمیسیون در رابطه با جزئیات طرح گفت:در صورت نهایی شدن طرح قرار است که ۲ واحد درسی برای آشنایی با ادبیات محلی به مدارس راه پیدا کند.
امروز کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی لایحه ای را تصویب کرد که میتواند پس از سال ها در ایران موجب حفظ و بقاء زبان های مادری و ادبیات بومی شود و از زوال آن جلوگیری کند .سازمان فرهنگی و هنری یونسکو در سال ۲۰۰۰ که روز ۱۷ نوامبر ( ۲ اسفند ) را بعنوان زبان مادری نام نهاد تاکید داشت که حدود ۳ هزار گونه از این زبان ها رو به زوال یا در معرض خطر است .
براساس اصل 15 قانون اساسی زبان مادری زبان و خطِ رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است.» اکنون با تصویب این قانون باید باعث رونق و شکوفایی زبان و ادبیات بومی باشیم و طراحان آن شایسته تقدیر و سپاس هستند
دلیل نامگذاری روز جهانی زبان مادری از زمانی آغاز شد که در سال ۱۹۵۲ دانشجویان دانشگاههای مختلف شهر داکا پایتخت امروزی کشور بنگلادش که در آن زمان پاکستان شرقی نامیده میشد و هنوز مستقل نشده بود، از جمله دانشجویان دانشگاه داکا و دانشکدهٔ پزشکی آن تلاش جهت ملی کردن زبان بنگالی به عنوان دومین زبان پاکستان (در کنار زبان اردو) تظاهرات مسالمتآمیزی در این شهر براه انداختند. به دنبال این حرکت دانشجویان، پلیس به آنها تیراندازی کرده، عدهای از آنها را کشت. بعد از استقلال بنگلادش از پاکستان و به درخواست این کشور، برای نخستینبار سازمان یونسکو در ۱۷ نوامبر سال ۱۹۹۹ روز ۲۱ فوریهٔ (برابر با دوم و گاهی سوم اسفند) را روز جهانی زبان مادری نامید و از سال ۲۰۰۰ این روز در بیشتر کشورها گرامی داشته میشود و برنامههایی در ارتباط با این روز برگزار میگردد.
در ایران نیز برای نخستینبار به مناسبت روز جهانی زبان مادری دوم اسفندماه سال ۸۲ برابر با ۲۱ فوریهٔ سال ۲۰۰۴ میلادی مراسمی در دانشگاه علم و صنعت، توسط دانشجویان ترکزبان دانشگاه تهران برگزار شد
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
مجلهی الکترونیکی تاریخ و فرهنگ رودبار گیلان دارای تحلیل تحقیقی و پژوهشی است .
مسئولیت مقالات بر عهده نویسندگان و محققان است .
مدیریت مجله هیچ گونه دخل و تصرفی در مقالات ندارد.
هرگونه استفاده از محتویات مقالات مجله بدون هماهنگی پیگرد قانونی از مراجع ذیصلاح دارد .
فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.