انواع نان ها و نحوه پخت آن در فرهنگ مردم رودبار
✍️حوری رستمی مدیر گروه کدبانوان غذاهای محلی رودباری
مقدمه : شهرستان رودبار با قدمت باستانی بیش از سه هزار سال از بن اطلال بدست آمده از مناطق تاریخی ایران و گیلان است.مهمترین ویژگی آن حضور اقوام در این سرزمین است.بشر از همان ابتدا که گندم را کاشت با آرد آن بفکر پخت نان افتاد که بتواند سبد تغذیه غدایی خود را با آن بهبود بخشد. نان از تقدس و احترامی برخوردار شد که پرت کردن و دور ریختن آن را در کوچه و خیابان یا پا نهادن روی آن را ...موجب کفران نعمات الهی میدانستند .بشر که از گذشته تا به امروز این راه را پیموده است نان از مرحله پخت آن از آتش و تنورها عبور کرده و امروز بر روی ده ها وسیله های الکترونیکی و مجهز پخت میشود و اکنون در خانه ها به مکانی برای فروش و کسب درآمد برای خانوارها تبدیل شده است .ما برای معرفی بیشتر نان های محلی رودباری اقوام آن در این مقاله سعی داریم مهمترین آن را معرفی کنیم.
انواع نان :
۱)نان زنجبیلی دونوع مستطیل شکل وگرد با رومال کنجد،زیره وسیاه دونه وتخم مرغ
۲)نان گرد سومی بازم زنحبیلی هستش
با پودر گردو ،دارچین وشکر داخلش استفاده کردند
۳)شیری نون دونوع که یکی بارومال کنجد وسیاه دونه تخم مرغ ونوع دیگه روش ساده هست.
۴)پنجه کش یا کلوس نون
۵)نان لواش ساده وشیرین
۶ )نان کالانک که داخلش از سبزیجان معطر یا تره محلی پنیر پوستی ،روغن زیتون ادویه جات استفاده کردند
۷ )نان کولوا
💥موادلازم برای نان زنجبیلی👇
آرد نیم کیلو
شیر گرم ۱/۴ پیمانه
ماست ۱/۴ پیمانه
آب ولرم ۱/۴ پیمانه
تخم مرغ ۱ عدد
شکر ۱/۴ پیمانه
کره آب شده ۱۰۰ گرم
خمیرمایه ۱ ق سوپخوری
بگینگ پودر ۱ق چ
پودر زنجبیل ۲ق غ
نمک نوک ق چ
کنجد وسیاه دونه به مقدار کافی،
زعفران آبکرده کمی مخلوط با زرده تخم مرغ وشیر ۲ق غ برای رومال
💥طرزتهیه👇
در ابتدا کمی آب ولرم با ۱ق چ شکر ومایه خمیر را مخلوط کرده حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه کنار میزاریم تا پف کند.
در مرحله بعدی
ماست ،تخم مرغ،شکر ،آب ولرم ،شیر ،پودر زنحبیل ،نمک کره را باهم مخلوط کرده وخمیر مایه عمل آمده را به همراه آرد اضافه کرده وبعد از ورز دادن روی خمیررا با پارچه ای پوشانده ،حدود ۱ ساعت بماند تا ور بیاید.
بعد هنگام پخت خمیر رادر قالب های مستطیل شکل ریخته با مواد رومال ،رومال کرده برای پخت میبریم تا بپزد ونان گرد زنحبلی رو به همین روش ونان بعدی زنجبیلی
که داخلش رو با گردو پودر شده ،شکر
ودارچین با هم مخلوط وخمیر راگرد کرده مواد میانی را وسطش ریخته وروش را میبندیم برای پخت آماده میشه.
💥نان شیری یا نون شیرین
موادلازم👇
آرد به اندازه کافی
شیر گرم به مقدارکافی دیگه نیاز به آب نیست.
ماست
کره یا روغن حیوانی به مقدار کافی
شکر
مایه خمیر
کمی هم آب ویک ق چ شکر برای مخلوط با مایه خمیر
دارچین ،زردچوبه،زنجبیل ،نمک، پودر خشک شنبلیله و ادویه مخصوص نان شیرین یا برساق هم میریزیماز هرکدام به مقدار کافی،
برای رومال هم از کمی زعفران وکنجد ،شیر وسیاه دونه
💥طرزتهیه این نان هم شبیه نان زنجبیلی هست.
💥نان پنجه کش یا کلوس نان ونان لواش
هم ساده هستش هم به رنگ زرد که از زرچوبه استفاده میشه
💥مواد لازم برای نان لواش ساده 👇
آب ولرم
نمک
آرد گندم
مایه خمیر
شیر وماست وکره اختیاری هستش اگه دسترس داشته باشیم بریزم خب، نان ترد وخوشمزه تر میشه.
💥مواد لازم برای نان لواش زرد رنگ👇
آرد گندم
شیر وآب ترکیبی
ماست
مایه خمیر
کره
نمک
شکر
دارچین، زرد چوبه،ادویه نان شیرین یا برساق
وپودرخشک شنبلیله
💥طرزتهیه این هم شبیه نان های دیگه هستش.
💥نان آخری هم
کالانک هستش
که شامل دونوع نان میشه
💥موادلازم👇
آرد گندم
پنیر خشک کوزه ای یا پوستی
سبزی معطر یا تره محلی ریز شده
آب ولرم
کمی روغن زیتون
گردو خرد شده
فلفل سیاه .زردچوبه
نمک،دارچین برای خوش طعم شدن.
💥نوع دیگه کالانک
کالانک پیازی هست
موادلازم 👇
آرد گندم
پیاز نگینی شده
آب ولرم
گردو خرد شده
پنیرخشک پوستی یا کوزه ای
زردچوبه ،دارچین ،فلفل سیاه
💥طرزتهیه👇
برای هردونوع کالانک ابتدا آرد وآب ولرم مایه خمیر به عمل آمده ونمک وادویه جات را مخلوط کرده ورز میدهیم روش را پوشانده مدت نیم تا یک ساعت بمونه تا وربیاد.
بعد مواد میانی را آماده میکنیم که برای اولی
سبزی خرد شده ،پنیر ادویه جات ،روغن زیتون کمی نمک و گردوخردشده را مخلوط وبعد خمیررا بصورت چونه های کوچک آماده میکنیم وباز میکنیم،وسط خمیر به اندازه یک تا دو ق غ موادرا ریخته به شکل مثلث یا نیم دایره میبندیم و آماده پخت میشود.
💥طرزتهیه 👇
خمیرکالانک پیازی هم به همین روش آماده میشه
برای مواد میانی
پیاز خرد شده
پنیر
گردو
روغن زیتون کمی
نمک ،ادویه جات را مخلوط کرده
بعد از ور آمدن خمیر آن را بصورت چونه های کوچک در آورده وپهن میکنیم وسط خمیر به مقدار یک تا دو ق غ مواد را ریخته به شکل مثلث ویا بیضی میبندیم وآماده پخت میشود.
💥مواد لازم برای نان کُلوا👇
آرد
۱ کیلوگرم
شکر
۱ لیوان
کره
۵۰ تا ۱۰۰ گرم
خمیر مایه
۱ قاشق غذا خوری
بیکینگ پودر
۱ قاشق چای خوری
شیر
۲ لیوان
دارچین
۲ قاشق مربا خوری
زردچوبه
۲ قاشق غذا خوری
کشمش اختیاری
۱ لیوان
💥طرزتهیه نان کولوا یا کلبا👇
این نان را در گذشته زیر خاکستر آتش میپختند ابتدا کمی آب ولرم را با بکینگ پودر و شکر مخلوط میکنیم ویا با مایه خمیر هم زده، میزاریم تا به عمل بیاد. بعد شیر ولرم، کره آب شده رو داخل ظرف بزرگ ریخته آرد را به مخلوط شیر و کره و مایه خمیر رو به آرد اضافه میکنیم هم میزنیم و ورز میدهیم تا خمیر یکدست بشه .باتوجه به حالت خمیر میتونیم شیر رو کمتر یا بیشتر اضافه کنیم زردچوبه رو هم اضافه میکنیم برای خوش رنگ بودن که به نون میده و کشمش را هم که اختیاری هستش میتونید اضافه کنید.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
مجلهی الکترونیکی تاریخ و فرهنگ رودبار گیلان دارای تحلیل تحقیقی و پژوهشی است .
مسئولیت مقالات بر عهده نویسندگان و محققان است .
مدیریت مجله هیچ گونه دخل و تصرفی در مقالات ندارد.
هرگونه استفاده از محتویات مقالات مجله بدون هماهنگی پیگرد قانونی از مراجع ذیصلاح دارد .
فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.