menusearch
tarikhrudbargilan.ir

زیور آلات زنان رودبار

تقویم
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
جستجو
هدر سایت

زیور آلات زنان رودبار

(0)
(0)
اشتراک خبر در شبکه های اجتماعی اشتراک
تاریخ درج خبر سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳
تعداد بازدید خبر 93
زیور آلات زنان رودبار

زیور آلات و تزئینات زنان شهرستان رودبار

✍کلثوم محمدی دارستانی

از بن اطلال و اشیاء بدست آمده از دل زمین نشان می‌دهد در گذشته تاریخ این سرزمین زنان به زیورآلات و تزئینات بر روی لباس ها چقدر اهمیت می‌دادند هر کدام از آنان برای خود فلسفه ای داشتند که ریشه در باور آنان را با خود حمل می‌کرد یا منشاء خیر و برکت بودند یا خاصیت درمانی که اضطراب و نگرانی را از بین می‌بردند و..... .بی شک با توجه به قدمت دیرین تاریخی شهرستان رودبار و مناطق،باستانی مارلیک و تپه کلورز و...حاکی از آنست زنان شهرستان رودبار چقدر بدآن اهمیت می‌دادند .خانم کارلانسرا که به همه مناطق ایران بعنوان یک مستشرق سفر کرده است درباره زنان رودباری می‌گوید که آنان زیورآلات زیادی از طلا را به روی خود آویزان کرده اند که دلیل بر تمکن مالی خوب آنان است ....اما این همه گفته های وی نیست. شهرستان رودبار با توجه به نقوش بدست آمده بر روی اشیاء مارلیک منطقه ای مهد هنر بوده است که زنده یاد عزت ا..‌نگهبان اذعان می‌دارد که نفوذ و دامنه این هنر تا دریای بین النهرین و خاور دور بوده است .اکنون سعی دارم که در این مقاله بخشی از هنر زیورآلات زنان شهرستان رودبار را با تصاویر و توضیحات به اشتراک بگذارم.

برای دیدن تصاویر و توضیحات روی هر کدام تصویر با انگشت کلیک کنید 👇👇👇👇👇👇

 تصویر شماره ۱۰ دکمه پولی از زاویه دیگر

پیل دکمه

 ۹ - دکمه پولی که به‌ زبان رودباری( پیل دُکمه) اطلاق می‌گردید  این پول زمان احمد شاه قاجار است که برای تازه داماد وتازه عروسها که خیلی عزیز و دردانه ( خواجتی) بودند بر روی سر آستین ویقه بجای دکمه استفاده میکردند.

پِیل دُکمَه

 ۸ - انگشتر ( انگیشتر ) به زبان رودباری اطلاق می‌شد دایره وسط نماد سال دارد و چهار ماه دور دایره نماد چهار فصل سال است وسه نقطه برروی ماه نماد فصلهای سال است که این انگشتر یادگار شیر زن دارستان عمه رباب غریبی هست وهدیه زیبا به عروس مهربانش( با سپاس از خانم مریم علی پور )

اَنگیشتَر

 ۷ - سِنجاق روسری  : این سنجاق را در زمان قاجار خانمها به زیر چانه خود به لبه روسری سنجاق میکردند تا روسریشان سُر نخورد و طبیعتا زنان رودباری نیز از آن استفاده می‌کردند‌

سِنجاقِ روسری

 ۶- گوشواره تخت ( تختی گوشوار ) : گوشواره های تخت را زنان رودبار  به گوش آویزان میکردند که هنوز هم در لوشان دیده  میشود البته سه سایز داشت که کوچک ترین سایز در گوش دختر بچه ها بود وبه گویش رودباری (تختی گوشوار ) اطلاق می‌گردید.

تَختَی گوشوار

 ۵ - تُمِنی ( Tomeni)  : تمنی یا همان تومانی واحد پول ایران در گذشته در دو سایز بود تمام تمنی ونیم تمنی سکه ای بود که در عروسی فامیلهای نزدیک داماد و عروس خانم به آنها کادو میدادند. بعد از عروسی عروس خانم این تمنی ها را باید با مهره های ریز مخلوط کرده  وبصورت گردنبند درست میکرد و چند بند به گردن خود آویزان می‌کرد   امروزه  در عروسیها سکه رایج شده تمام سکه و نیم سکه وربع سکه که همانند همان  تمنی قدیم  است.

تُمِنی

 ۴ - سَرچِنگ ( sar cheng ) : سرچنگ جفتی  بود که از پشت با کِش بهم وصل می‌کردند یکی بطرف راست یکی بطرف چپ  وبعد از بستن روسری آبس این را حتما به روسری خود می‌بستند  تا روسری سُر نخورد وگره روسری را محکم نگهدارد چون وسایلی که به سر میگرفتند باعث سر خوردن یا باز شدن گره روسری میشد ولی با بستن سر چنگ اطمینان داشتند که روسری از سرشان نمی‌افتد.

سَر چِنگ

 ۳ - دل زاو ( del zav ) : همانگونه که از نامش پیداست این زیورآلات خاصیت درمانی داشت زاو به زبان تاتی رودباری اصطلاح واژگانی کنایه از دلهره و اضطراب یا گرسنگی دارد. مهره ای که خانمها برای رفع ترس و استرس وافسردگی با مهره های دیگر مثل عقیق فیروزه وغیره در یک بند بصورت گردنبند درست میکردند وبه گردن خود می‌انداختند

دِلِ زاو

 ۲ -،پیل یخه ( pil yakha ) : یقه پولی  یک پارچه را که بصورت پیش بند درست میکردند وروی آنرا با سکه های زمان خودشان سوراخ میکردند و دانه دانه روی پارچه میدوختند البته در عروسی فامیلهای نزدیک عروس داماد بعد از پوشیدن کامل لباس محلی یا همان شلار وشوی این پیل یخه را به گردن می‌انداختند.سکه ها را نشانه منشاء خیر و برکت می‌دانستند هر چقدر سکه ها بیشتر بود نشان از تمکن مالی وطبقه آن زن از قشری حاکی بود ‌

پیل یَخَه

 ۱ -،سَرچِتر‌ ( sar chetr ): سنجاقی بشکل چتر مانند که از نامش پیداست  خانمها بعد از بستن روسری زیرین به  زبان رودباری همان آبس است روی آن سنجاق میکردند وروی پیشانی خانمها قرار می‌گرفت وزلف تازه عروسها بعد از بستن روسری وسرچتر از بغل روسری بیرون می‌زدو روی صورت خود قرار میدادند.

سَر چِتر

نظرات کاربران ( 0 نظر )
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام